TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUKLARA YÖNELİK GIDALAR İLE VÜCUT AĞIRLIĞI KONTROLÜ İÇİN DİYETİN YERİNİ ALAN GIDALAR YÖNETMELİĞİ

 

Temmuz 8, 2019

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 02.07.2019 tarihinde “Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuklara Yönelik Gıdalar ile Vücut Ağırlığı Kontrolü için Diyetin Yerini Alan Gıdalar Yönetmeliği’’ni yayınlamıştır. Gıda işletmecileri, 31/12/2021 tarihine kadar bu yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır.

Yönetmeliğin Amacı:

Bebek formülleri ve devam formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdaları ve vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdaların bileşim ve bilgilendirme gereklilikleri ile; bu gıda kategorilerine eklenebilecek maddeler listesi ve bu listenin güncellenmesi için uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

Yönetmeliğin Kapsamı:

  • Bebek formülleri ve devam formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdaları ile; vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdaları kapsar.
  • Özel tıbbi amaçlı gıdaları kapsamaz.

Yönetmeliğe göre;

  • Bu yönetmelik kapsamındaki gıdaların bileşimi, genel kabul görmüş bilimsel veriler doğrultusunda; bu gıdaları tüketmesi amaçlanan kişilere ve onların beslenme ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamaya uygun olur.
  • Bu yönetmelik kapsamındaki gıdalar, bu gıdaları tüketmesi amaçlanan kişilerin sağlığına yönelik tehlike oluşturacak miktarda herhangi bir madde içermez.                                                
  • Bebek formülleri ve devam formüllerinin etiketlenmesi; sunumu ve reklamı, emzirmeden vazgeçilmesine neden olmayacak şekilde yapılır.
  • Bebek formüllerinin; etiketi, sunumu, reklamı ve devam formüllerinin etiketi, bebek resimleri veya söz konusu bebek formülü veya devam formülünün kullanımını özendirecek diğer resimleri veya ifadeleri içermez.

Kullanımına İzin Verilen Maddeler Listesi:

Sağda belirtilen kategorilere ait maddeler, Ek-1’de yer alan “Kullanımına İzin Verilen Maddeler Listesi”nde yer almaları ve üçüncü fıkradaki unsurlara uygun olmaları koşuluyla, bu yönetmelik kapsamındaki bir veya daha fazla gıda kategorisine eklenebilirler:

  1. a)Vitaminler
  2. b)Mineraller
  3. c)Amino asitler

ç) Karnitin ve taurin

  1. d)Nükleotidler
  2. e)Kolin ve inositol

Yönetmeliğin tam metni için tıklayınız.

Detaylı bilgi için;

+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@interktek.com 

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.