FİZİKSEL ANALİZLERİN GIDA SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMİ

 width=

Mayıs 31, 2023

Laboratuvarlarda fiziksel analizler, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar, Türk Gıda Kodeksi ve ilgili diğer yasal düzenlemeler esas alınarak yapılmaktadır.

 

Gıda Sektöründe Fiziksel Analizler

Gıda sektöründe fiziksel analizleri ele alacak olursak; ilk olarak gıdanın rengi, kokusu, tadı, görünümü ve yapısı vb. özellikleri akla gelmektedir. Gıdanın bu özellikleri direkt kalitesine yöneliktir ve insan sağlığını olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Laboratuvarlarda fiziksel analizlerin amacı; insan sağlığına zararlı olup olmadığını ve tüketime uygunluğunu belirlemektir.

 

Fiziksel Analizlerin Önemi

Gıdalarda insan sağlığını riske sokan uygunsuzluklar genel olarak merdiven altı üretim, kontrolsüz ve hijyenik olmayan üretimden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle gıda ürünlerine cam, toprak, taş, kesici maddeler, metal ve toprak parçaları gibi fiziksel maddeler karışabilmektedir. Gıdaya karışan bu fiziksel maddeler gıdaların yapısını bozmakta ve insan sağlığına olumsuz etki etmektedir.

 

Gıda sektöründe insan sağlığını direkt olarak olumsuz etkileyen ve şikayet oluşturan; gıdalarda bulunan yabancı fiziksel maddelerdir. Fiziksel analizler genel olarak; gıda sektöründe üretim esnasında kullanılan ham maddelerde ve nihai paketlenmiş ürünlerde yabancı bir maddenin tespit edilmesi, aynı zamanda bu ürünlerin sınıflandırılması, saklanma koşulları ve başka niteliklerinin belirlenmesi açısından da önemli yer tutmaktadır.

 

Yapılan fiziksel analizlerin kapsamına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın faaliyet alanına giren gıda ve gıda ile ilişkili şu maddeler girmektedir: gıda ürünleri, gıda katkı maddeleri, yemler, yem katkı maddeleri, içme suları, su ürünleri ve gıda ile temas eden plastik ambalaj malzemeleri.

 

Fiziksel analizler temelde, gıdaların renk, koku, yapı ve görünümü tanımlama için organoleptik analizi; görünüş özellikleri dışında, gıdanın yapısını, raf ömrünü ve ağırlığını belirlemede yardımcı olan; rutubet ve kurumadde oranı, briks, pH değeri, kırılma indisi, özgül ağırlık ve elek analizleri gibi başka fiziksel analizler de yapılmaktadır.

 

Gıda sektöründe fiziksel analizlerin önemi ve neden gerçekleştirildikleri genel olarak şu şekilde sıralanır;

  • Gıdaların ticari değerini belirlemek,
  • Gıdanın stabilitesini veya saklama süresini belirlemek (gıdanın dayanıklılığı ve raf ömrü),
  • Gıdaların duyusal kalite özelliklerinin belirlenmesi,
  • Gıdaların, paketleme ve nakliye için uygunluğunu belirlemek,
  • Gıdanın besin değerini belirlemek ve gerekirse mineral madde takviyesi yapmak,
  • Besinlere yabancı madde bulaşıp bulaşmadığını belirlemek,
  • Gıdanın fabrika süreçlerine hazır olup olmadığını anlamak için,
  • Meyve ve sebze ürünlerinde hasat zamanını belirlemek, vb. amaçlar için gerçekleştirilmektedir.

 

Detaylı bilgi için;

+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@intertek.com

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.